Klipning af poter og haser

Klipning af poter, er på mange måder som når der tales om religion.

Vi har alle hver vores meninger, om hvordan den perfekte poteklipning skal se ud. Så derfor husk venligst, at dette er min mening I her kommer til at se. Mener du selv din hund er smukkere, hvis du klipper lidt anderledes, så skal du gøre det.

Da det vigtigste er at du syntes din hund er smuk.

Og jeg kan ikke sige det nok – PRØV NU BARE – Øvelse gør mester. Jeg har også klippet for meget mange gange, men ja DET GROR UD IGEN!

Dernæst kommer så det svar, som alle hader jeg giver – KLIP DIN HUND EFTER DENS BYGNING.

Vores collier er ikke alle ens, nogen har korte samlede poter, andre lidt længere poter. Nogen korte haser, andre lidt længere. Så det handler meget om, at klippe hunden, sådan så du frembringer det smukkeste i netop din hund.

En Collie skal have relativ korte samlede poter – ligesom kattepoter. De skal også have relativ korte haser og her er definitionen, at haseledet skal være kortere end skinnebenet.


Nå så må vi hellere komme i gang :-)


Det første er negleklipningen.

Når hunden står på en plan flade, så må neglen ikke kunne nå underlaget, ellers er de meget for lange.

Men omkring negle klipning ligger der en masse billedelige forklaringer på nettet ellers få jeres dyrlæge til, at vise jer hvordan.

Jeg bruger ikke selv en negleklipper, men i stedet en neglesliber. Jeg syntes at en neglesaks ofte klemmer for meget inden den klipper og jeg ser ofte hunde som virkelig bliver bange for, at få klippet negle.
På forpoterne kan det ikke siges nok – HUSK NU DE ULVEKLØR!

Som hovedregel, så skal neglene klippes eller slibes ca hver 2-3. uge. Men er collien på vej i nypels, så kan det godt være lidt oftere og er collien ved at smide pelsen, lidt sjældnere.

Det samme ses med pelsen på poterne, her er det samme tidsfrister I bør gå efter. Selvfølgelig så kommer reaktionen: Jamen min collie er ikke en udstillingshund. Nej det er nok også rigtigt, men vi alle kan jo godt lide, når vores hund er nyklippet. Men der er faktisk også en anden grund til, at man bør få gennemgået dette med sin collie så ofte er, at få poterne efterset for fremmelegemer og så faktisk også for jeres støvsugers skyld, da ikke klippede poter, kan opsamle en masse jord, som så kommer med ind i huset.


Her ser I en Forpote der trænger til en klipning.


Til nedenstående bruges en lige saks eller en mini hundetrimmer.

Her starter man med at klippe hårene inde i poten, men KLIP IKKE KANTEN, da det tager man udefra, ellers får man hurtigt klippet forkert og taget for meget. Når man har taget håret mellem trædepoterne, tager man sin ene finger og sætter ind UNDER neglen og mellem to trædepoter. Her trækker du langsomt hårene ned mod midten af poten. Det hår der stikker op her, klippet du også af. Men pas på, at du ikke har fået taget, noget af det hår, der er over neglen.

Når man har klippet inde i poten, sætter man poten ned igen. Og her skal man huske at sætte benet, så det står lige lodret ned, da man ellers får klippet forkert. Og tro mig, det ser man, når hunden så står rigtigt igen.


Så er vi klar til, at klippe poten udvendigt. Her starter du med at klippe den nederste kant, altså den mellem bordet og poten, sådan så I lige præcis kan se poten med en lille smule luft under.

Nu tager I en karte eller en lille tættandede kam og reder hårene ovenpå poten og ud mod tæerne. Al pels der stikker ud over kløerne klippes af og det hår der sidder under neglene klippen skråt ned mod trædepuden.  Nu børster du alt håret ovenpå poten fra tæerne mod benet. Og det er her du virkelig kan få lavet kuk i den. Da det hår der nu stritter op, skal klippes til en kattepote og til dette bruges en Efiler saks. Det eneste råd jeg næsten kan give her er, at klippe mest lodret end vandret, da man hurtigt kan få lavet lange poter, i stedet for korte poter.


Her kan se et eksempel på en unghans forpote der er blevet nyklippet.


Så er det bagpoternes tur.

Her ser I hvordan en bagpote kan se ud, når det er noget tid siden et møde med en saks.


Unghan

Voksen tæve

Bagpoten starter man fuldstændigt som forpoten, men her er det endnu mere vigtigt, at du IKKE klipper langs kanten.

Når du har klippet inde i poten, så klipper du også rundt ved kløerne, på samme måde som forpoterne.


Nu skal vi i gang med det, der virkelig kan skille vandene, nemlig haserne og her er der mange meninger om hvordan de skal se ud.

Min grund til mit valg, er da jeg syntes, at jeg syntes at man nemmere kan se hundens naturlige vinkler. Men her er det maget vigtigt, at man ser på om ens hund har meget pels eller lidt.

Har den meget, så ser det grimt ud, hvis man klipper alt for meget af, da det så kommer til, at ligne en pølse på tændstikker. Og omvendt hvis din hund er i fuld fæld, og næsten ingen pels har. Og man så klipper, så man bibeholder 10 cm pels, så kommer din hund til at se usoigneret ud.

Men Haserne kan man også bruge til at trylle lidt med, for den rigtige klipning, kan forbedre vinklerne og omvendt den forkerte klipning, kan få din hund til, næsten at se fejlgående ud.


Derfor vil jeg her kun give en par gyldne grundregler og så må I selv lege lidt med, hvordan I syntes jeres hund ser smukkest ud.

Prøv virkelig at se hundens vinkler og klip i samme vinkling, som de sidestillet knogler. Eks det øverste af haseledet, kan klippes lidt skråt, sådan så det flugter med vinklingen mellem haseledet og skinnebenet.

Men husk aldrig at klippe de lange hår, der sidder lige over haseledet, disse bruges til at ligge sig ud over siden af haseledet. Dette får haseledet til at syne kortere.

Men start med at rede hårene ret lige ud fra haseledet, gerne med en tættandede kam.

Herefter dobbelt tjekker du at haseledet står lodret, både set fra siden, men også bagfra.

Så vidt det er muligt, så prøv kun at klippe nedefra og op, selvom det kan være lidt svært, men sæt evenluet bagbenet helt ud på kanten af bordet, men husk at den stadig skal stå lodret med benet. Dette for at undgå, at lave hakker.

En god huske regel og noget man næsten aldrig går galt med, så klip aldrig tættere på benet, end hvad haseleds knoglen er tyk. Eks hvis knoglen er 2 cm tyk, så bør du efterlade min 2 cm pels. Men herfra er det virkelig i gang med ens egen mening, for nogen kan godt lide, at man efterlader 5 cm. Så det må man prøve sig lidt frem med.

Husk det gror ud igen. Dog vokser det ikke lige så hurtigt som det andet pels på kroppen og derfor tager det lidt længere tid, inden man kan prøve igen.

Nu kommer vi til det pels det sidder nederst på haseledet. Jeg kan personligt godt lige at man klipper en relativ skrå bue ned til den bagerste trædepude, sådan så, at der bliver luft ned til den bagerste trædepude. Her klipper man oppe fra.

Til haseledet bruger man også den lige saks.


Håber dette gav en ide til hvordan I selv kan klippe smukke poter og haser på jeres dejlige collier.