Kontakt

Marieanne Larsen med Stella og Skye

LIDT OM MIG

Jeg er en udadvendt social hundetosse, som i mit erhverv som Avlsassistent, er med til at udvælge den næste generations avlsgrise via blandt andet karaktergivning af grisens eksteriør.


Hovedparten af mit liv har altid været med en skøn vovse ved min side og da uddannelsen skulle vælges, så faldt valget da også på dyreassistent. Jeg var så heldig at min første elevplads blev på Flyvestation Karups Hundeskole, hvor jeg endte med at tilbringe to år, med brugs schæfere.

Desuden har jeg, ligeledes som elevplads, været 9 måneder i New Zealand, hvor en stor side gevinst til mit job var, at få et stort indblik i og kærlighed til hyrdehundenes blide og kloge sind. Derfor blev hyrdehunde racerne et meget godt bud på min kommende hund.


Jeg valgte at få mig en colliehan i 2009, som jeg fra starten vidste, at skulle være min nye træningspartner.

Det blev han så sandelig, han nåede i slutningen af 2012, at erhverve sig Dansk Rally Champion titlen og ikke mindst LP2 titlen. Herudover har han været så heldig at blive Årets Rally begynder nr. 2 i 2011, Årets Rally Øvede i 2011 samt Årets Rally Ekspert nr. 2 i 2012.


Det er bare det skønneste, at være aktiv med sin collie.


Da jeg ikke kun går op i at en collie skal have et frit temperament, som jeg altid får beskrevet via Dansk Kennel klubs Mentalbeskrivelse, og kunne arbejde, men også at den er bygget godt, har det glædet mig at han også i udstillings ringen klarer sig fantastisk og opnåede i 2012 at modtage sit første udstillings Cert.


Så blev det tid til at få hund nummer to i huset, og valget var ikke svært, da jeg fik muligheden for at få en Avalloc datter. Skye flyttede ind i vores hjem sommeren 2013 og hun blev starten til at jeg valgte at blive opdrætter.


Da jeg besluttede mig for at ville være opdrætter af collier, kom det meget svære valg om hvilken type collie jeg ville gå efter.

En meget vigtig ting for mig er mentaliteten, en collie skal have et uproblematisk væsen og som standarden foreskriver have en upåvirket værdighed. Den skal være nysgerrig, arbejdsivrig, have overblik og overskud, samt være skudfast. Den må ikke være aggressiv eller sky, men skal være glad for livet, samt mennesker og dyr.

Dernæst vidste jeg at jeg ville have en robust klassisk bygning, med tydeligt kønspræg, med gode vinkler og godt bevæge mønster.

En collie er en arbejds hund, så er den ikke godt bygget, kan den heller ikke bevæge sig frit en hel dag.

Ydermere er sundheden en utrolig vigtig ting for mig. Jeg vil ikke se dårlige hofter og mener her, at det er vigtigt, altid kun, at opdrætte på HD-frie stamdyr.

Hvad angår øjenstatus på collien, så har 80-90 % af alle collier en eller anden form for CEA, de fleste heldigvis i mild grad. Mit mål på sigt er, at opnå genetisk frie collier. Vejene til ens mål, kan dog for nogen godt se lidt kringlet ud, men her er det som med alt andet, så er valget af avlspartner bestående af valg og fravalg. Og da den perfekte hund ikke er født endnu, vil man altid kunne finde fejl ved en hund (mine har også deres fejl, som der skal tages i betragtning), så det handler om, hvad vil man leve med og hvad vel man absolut ikke have ind i avlen.

Jeg opdrætter hovedsagligt kun for egen vindings skyld, forstået på den måde, at jeg som regel kun opdrætter hvalpe, hvis jeg selv skal holde en.

Derfor opdrætter jeg ikke noget, som jeg ikke har tænkt ekstremt meget igennem og netop set på, om dette kuld vil kunne forbedre racen, lade den stå i stampe (opdrætte et kopi af det man allerede har) eller opdrætte et ringere kuld. Og valget skal jo altid være det første og absolut ikke bare fordi man kan.

Køb en Keyloc hvalp

En Keyloc hvalp starter livet i mit soveværelse, så jeg kan sikre en god varme og minimale forstyrrelser.
Når hvalpene er ca 3 uger, flytter hele flokken ind i en stor hvalpegård i stuen, så de små virkelig kan være med i dagligdagen. Ydermere er de tæt på terrassedøren, så hvalpene kan startes på renligheds træningen.
Hvalpene får fra tidlig alder en ny udfordring næsten hver dag, sådan så de har en veludrustet rygsæk den dag de rejser hjemmefra.
Inden de får lov at rejse har de haft besøg af "chipperen" fra Dansk Kennel klub, så de har fået hver deres lille chip i nakken og her får de også deres stambog udleveret.
Ugen efter kommer alle hvalpene en tur til dyrlægen, hvor de alle gennemgår et sundhedstjek, får deres første vaccination og bliver øjenlyst. Alt dette sker hos en af Dansk kennel klub´s godkendte øjenlysnings dyrlæger.

Men det at være opdrætter er ikke bare, at have et kuld hvalpe, som skal vokse op så man kan sælge dem, næ nej, der ligger mange timers arbejde foran.
Mine avlsdyr har været på lydighedsbanerne, så de på denne måde kan bevise deres samarbejdsevner. De er Øjenlyst (det er de allerede fra deres opdrætter), HD (Hofte) og AD (Albue) fotograferet, udstillet med minimum Very Good (avlsgodkendt), samt mentalbeskrevet.
Det er jo så bare mine egne hunde, men ligeledes bruges en masse timer på at finde den perfekte hanhund, som kan forbedre de punkter hvor min tæve måske halter eller helt og holdent forbedre opdrættet på alle planer.
Her under er en masse valg og ikke mindst fravalg, og desværre ses det at selv med alt dette forarbejde, så kan man være uheldig, at afkommet får et dårligt resultat.


Da jeg håber på, at I vælger at købe en Keyloc hund i håb om at få en sund, samarbejdsvillig og mental stærk hund, så håber jeg også på, at I selv ser vigtigheden af, at tilbagelevere oplysninger så som en officiel (med rekvisition) HD-, AD og også gerne OCD fotografering og Mentalbeskrivelse.

Det er en tillidssag at skulle købe hund, men det er det så sandelig også at skulle sælge en.
Det er som at sælge et stykke af ens hjerte.


Kurser som jeg har genneført


Dansk Kennel Klub webinar 10.03.2022

Merle-farven hos hunde ved Sandra HansenDansk Kennel Klub webinar 27.01.2022

Hundens tænder ved Specialdyrlæge i tænder Jens RuhnauDansk Kennel Klub webinar 13.01.2022

Hundens øjne ved Øjenpaneldyrlæge Tommy HardonDansk Kennel Klub webinar 26.08.2020

AD bedømmelser ved Dyrlæge og bedømmer Dorte Hald NielsenDansk Kennel Klub webinar 17.06.2020

HD bedømmelser ved Dyrlæge og bedømmer Dorte Hald Nielsen og DKK's dyrlæge Helle Friis ProschowskyCollie klub Seminar 2017


Seminaret omhandlede dyrlæge Henriette Marqvorsen som fortalte om hendes 9 årige scanningsprojekt af drægtige tæver.Collie Klub Seminar 2014

Seminaret omhandlede det aktuelle opdræt, fertilitet og de dermed tilhørende spændende emner, hvor nyeste viden blev fremlagt af en af landets mest kompetente dyrlæger med speciale i netop dette – Birgitte Schjødt.


Marieanne Larsen har gennemgået kursus i førstehjælp til hund 2014
Marieanne Larsen har gennemgået DKK's oprdætteruddannelsen i 2013
Marieanne Larsen har gennemgået DKK's oprdætteruddannelsen i 2013 (Rammerne1/Jura/DKK)
Marieanne Larsen har gennemgået kursus i hundemassage 2013
Marieanne Larsen har gennemgået DKK's oprdætteruddannelsen i 2013 (Adfærd 1)
Marieanne Larsen har gennemgået DKK's oprdætteruddannelsen i 2013 (Genetik)
Marieanne Larsen har gennemgået DKK's oprdætteruddannelsen i 2013 (Reproduktion/Parring/Fødsel)